Co pić do sushi? Jakie wino, jaki napój pasuje do sushi?

3 min czytania
Co pić do sushi? Jakie wino, jaki napój pasuje do sushi?

Co pić do sushi? Jakie wino, jaki napój pasuje do sushi?

Sushi to klasyczne japońskie danie, które składa się z ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz różnych dodatków, takich jak: nori, owoce morza, ryby, warzywa, grzyby, japoński omlet oraz tofu i sezam. Aby jeszcze lepiej podbić smak potrawy, warto wiedzieć, jakie wino i napoje pasują do sushi.

Skąd czerpać wiedzę związaną z alkoholami i napojami podawanymi do sushi?

Wiedza na temat sushi staje się coraz bardziej powszechna. W sieci znaleźć można wiele artykułów oraz poradników , które nie tylko pomagają samodzielnie przyrządzić to danie, ale także dobrać do niego napoje, które pozwolą na podkreślenie smaku potrawy oraz wydobycie z niej dodatkowych aromatów. Ciekawym rozwiązaniem jest także sięganie po fachową literaturę oraz materiały audio lub wideo tworzone przez profesjonalistów w tym zakresie.

Dobrym, niezwykle wartościowym źródłem informacji, pozwalającym na znalezienie napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych idealnych do sushi, jest sprawdzenie menu renomowanych restauracji, np. Sakana Sushi & Sticks w Katowicach. Wśród propozycji suszarni znaleźć można starannie wyselekcjonowane propozycje. Dodatkowym atutem jest możliwość spróbowania każdego z nich podczas wizyty w lokalu, bez konieczności kupowania całej butelki.

Jakie alkohole, wina podawać do sushi?

Jedzenie sushi wymaga pobudzenia kubków smakowych, by móc odkryć pełne walory tego dania. W ofercie japońskich restauracji bardzo często znaleźć można alkohole typowe dla tego kraju. Wśród nich bardzo często wyróżnia się sake, nazywane także winem ryżowym. W europie rozumiemy tę nazwę jako trunek wysokoprocentowy (zawartość alkoholu nim wynosi ok. 1317%), wytwarzany przez fermentację ryżu z dodatkiem grzyba Aspergillus oryzae. Sake podawane jest przed lub po zjedzeniu sushi, nigdy w czasie posiłku. Może być serwowane na ciepło lub zimno. W czasie posiłku bardzo dobrą propozycją jest nalewka śliwkowa umeshu. Likier ten produkowany jest ze śliwki ume, która zanurzona jest w japońskiej wódce ryżowej z dodatkiem miodu. Doskonale komponuje się nie tylko z sushi, ale i z deserami. Skoro o śliwce mowa, warto także podkreślić, że do tego dania można podawać tradycyjne japońskie wino śliwkowe , czyli łatwo dostępną w Polsce Choyę. Dobrze sprawdza się również japońskie whisky, np. Nikka, wino Jumai Ginjo Frizzante czy piwo.

Do sushi podać można także białe wytrawne lub półwytrawne europejskie wina, takie jak: Chardonnay, Pinot Noir, Riesling bądź Prosecco.

Jakie napoje bezalkoholowe podawane są do sushi?

Warto podkreślić, że do sushi pasują nie tylko alkoholowe trunki, ale także napoje bezalkoholowe. Niekwestionowanym klasykiem w tym aspekcie jest zielona herbata wysokiej jakości. W niektórych miejscach jej liście mogą być zmieszanie ze smażonym ryżem, przez co napar jest bardziej aromatyczny. Jest nie tylko bardzo smaczna i doskonale komponuje się z daniami kuchni japońskiej, ale i wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Może występować w wersji klasycznej, jak i ze wszelkiego rodzaju dodatkami. Bardzo dobrym wyborem do sushi i innych dań kuchni japońskiej jest także odświeżająca woda z cytryną i miętą.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

swietochlowiceonline_kf