Co pić do sushi? Jakie wino, jaki napój pasuje do sushi?

Sushi to klasyczne japońskie danie, które składa się z ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz różnych dodatków, takich jak: nori, owoce morza, ryby, warzywa, grzyby, japoński omlet oraz tofu i sezam. Aby jeszcze lepiej podbić smak potrawy, warto wiedzieć, jakie wino i napoje pasują do sushi.

Skąd czerpać wiedzę związaną z alkoholami i napojami podawanymi do sushi?

Wiedza na temat sushi staje się coraz bardziej powszechna. W sieci znaleźć można wiele artykułów oraz poradników, które nie tylko pomagają samodzielnie przyrządzić to danie, ale także dobrać do niego napoje, które pozwolą na podkreślenie smaku potrawy oraz wydobycie z niej dodatkowych aromatów. Ciekawym rozwiązaniem jest także sięganie po fachową literaturę oraz materiały audio lub wideo tworzone przez profesjonalistów w tym zakresie.

Dobrym, niezwykle wartościowym źródłem informacji, pozwalającym na znalezienie napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych idealnych do sushi, jest sprawdzenie menu renomowanych restauracji, np. Sakana Sushi & Sticks w Katowicach. Wśród propozycji suszarni znaleźć można starannie wyselekcjonowane propozycje. Dodatkowym atutem jest możliwość spróbowania każdego z nich podczas wizyty w lokalu, bez konieczności kupowania całej butelki.

Jakie alkohole, wina podawać do sushi?

Jedzenie sushi wymaga pobudzenia kubków smakowych, by móc odkryć pełne walory tego dania. W ofercie japońskich restauracji bardzo często znaleźć można alkohole typowe dla tego kraju. Wśród nich bardzo często wyróżnia się sake, nazywane także winem ryżowym. W europie rozumiemy tę nazwę jako trunek wysokoprocentowy (zawartość alkoholu nim wynosi ok. 13–17%), wytwarzany przez fermentację ryżu z dodatkiem grzyba Aspergillus oryzae. Sake podawane jest przed lub po zjedzeniu sushi, nigdy w czasie posiłku. Może być serwowane na ciepło lub zimno. W czasie posiłku bardzo dobrą propozycją jest nalewka śliwkowa umeshu. Likier ten produkowany jest ze śliwki ume, która zanurzona jest w japońskiej wódce ryżowej z dodatkiem miodu. Doskonale komponuje się nie tylko z sushi, ale i z deserami. Skoro o śliwce mowa, warto także podkreślić, że do tego dania można podawać tradycyjne japońskie wino śliwkowe, czyli łatwo dostępną w Polsce Choyę. Dobrze sprawdza się również japońskie whisky, np. Nikka, wino Jumai Ginjo Frizzante czy piwo.

Do sushi podać można także białe wytrawne lub półwytrawne europejskie wina, takie jak: Chardonnay, Pinot Noir, Riesling bądź Prosecco.

Jakie napoje bezalkoholowe podawane są do sushi?

Warto podkreślić, że do sushi pasują nie tylko alkoholowe trunki, ale także napoje bezalkoholowe. Niekwestionowanym klasykiem w tym aspekcie jest zielona herbata wysokiej jakości. W niektórych miejscach jej liście mogą być zmieszanie ze smażonym ryżem, przez co napar jest bardziej aromatyczny. Jest nie tylko bardzo smaczna i doskonale komponuje się z daniami kuchni japońskiej, ale i wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Może występować w wersji klasycznej, jak i ze wszelkiego rodzaju dodatkami. Bardzo dobrym wyborem do sushi i innych dań kuchni japońskiej jest także odświeżająca woda z cytryną i miętą.