Niezapomniany smak wędlin

Zapewne każda z osób urodzonych w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, pamięta jeszcze smak i przede wszystkim kuszący i niepowtarzalny zapach kiełbas, szynek czy kabanosów pochodzących z lokalnych masarni. Smak kojarzący się ze spokojem dzieciństwa, ze świeżą i grubą pajdą chrupiącego chleba, specyficznym zapachem wędzonej wędliny, której naturalny aromat pieca opalanego drzewem owocowym nadawał ten delikatny, niepowtarzalny posmak.

Czego oczekujemy

Dzisiaj, przechadzając się, pomiędzy półkami wystawienniczymi w sklepach, usiłujemy przypomnieć sobie ten utracony czas błogiego dzieciństwa. Jednak z każdym dniem staje się to trudniejsze. Brak już w sąsiedztwie niewielkich masarni, które specjalizowały się w produkcji wędlin naturalnych, które naturalnymi nie były jedynie z nazwy, a przede wszystkim z powodu wyrobu użytego do ich produkcji. Rozpoczynając od starannej selekcji pożywienia jakim karmiono zwierzęta, później przez sposób ich hodowli, a kończąc na umiejętnym rozbiorze mięsa. Każdy czynnik wydaje się tu być jednakowo ważny, każdy ma swoje miejsce, żadnego etapu nie można pominąć.

Szukamy właściwego smaku

Jednym z najważniejszych czynników mającym pomóc nam w przysłowiowym powrocie do przeszłości, będzie wybór najlepszej masarni. Nie chcąc zdawać się w tej sprawie na wielkie zakłady mięsne, możemy rozpocząć poszukiwania. W Polsce jest całkiem sporo małych, często rodzinnych masarni, w których stosuje się naturalne metody, a często jeszcze używa przepisów przechowywanych w domowych zapiskach - od pokoleń. Stosując tam starannie wyselekcjonowane mięso, unikając jakichkolwiek sztucznych ulepszaczy i konserwantów, możemy natrafić na naturalne wędliny doskonałej jakości.

Niepowtarzalny aromat

Dodatkowym atutem są tu znajdujące się najczęściej przy takich niewielkich masarniach równie małe wędzarnie. W piecach opalanych drzewem owocowym, selekcjonowanym w specjalny sposób, wędzi się wyroby za każdym razem inaczej, bo przecież wiele wędlin uzyskuje najlepszy smak, tylko przy niektórych gatunkach drzew.

Niezapomniane wrażenia

W ten sposób dochodzimy do produktu, który na pewno spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wędliny, które są kwintesencją smaku, to te, które peklowane są wcześniej w specjalnych mieszankach ziół oraz przypraw, a jedynym środkiem konserwującym jest tu sól kamienna. Wszystkie te czynniki powodują powrót do smaku, który na pewno każdemu, kojarzył się będzie z dawno zapomnianym dzieciństwem.

Zwiedzamy świat, poznając smak wędlin

Nie od dzisiaj wiadomo, że praktycznie każdy region na świecie utożsamiany jest z jakimś lokalnym smakołykiem, a wędliny naturalne są tu jednym z najczęściej podawanym przykładów. Każdy może podać kraj pochodzenia dla salami, szynki parmeńskiej czy chorizo. Jednak, gdy mocniej zagłębić się w ten temat, okazuje się, że nie tylko regionalnie (kiełbasa krakowska, głogowska, śląska itp.), ale również lokalnie, znajdujemy przysmaki w postaci doskonałych, naturalnych wędlin, o których mogliśmy wcześniej nic nie wiedzieć.

Więcej informacji: Sprawdź swojskie wędliny z Dębiny, jeżeli zależy Ci na wyjątkowym smaku wyrobów mięsnych - sprawdź produkty rodzinnej masarni